Cadillac Hearse

Zaterdagavond 28 juni, buienradar voorspelde niet veel goeds…er zou een behoorlijke regenbui over Treurenburg trekken. Rond half zes hadden we dan ook nog maar 7 auto’s op de parkeerplaats. Het leek een stille en dooie avond te gaan worden. Maarrr…… een half uurtje later kwam Rob van Maasakkers uit Volkel met zijn Cadillac de parkeerplaats oprijden. In tegenstelling tot de uitstraling . van zijn auto bracht hij met zijn bezoekje toch wel wat leven in de brouwerij….

Zoals u ziet heeft Rob een heuse begrafenisauto. Een Cadillac Fleetwood Victoria gebouwd door S&S (Sayers and Scovill Company sinds 1870) van het bouwjaar 1980. De auto is in grijs uitgevoerd met een bijpassend lederen dak.

Zodra Rob zijn auto heeft geparkeerd haalt hij via de achterdeur een witte kist uit zijn Cadillac. “Deze kist wordt ook nog onder handen genomen” zo verteld Rob. “Er worden geluidboxen en een scherm ingebouwd om te kunnen laten zien en horen hoe deze Cadillac wordt gebouwd en bijvoorbeeld hoe er in Amerika evenementen worden gehouden met enkel en alleen begrafenisauto’s en nog meer wist-je-dat-jes”. “De langste rouwstoet ter wereld van begrafenisauto’s was overigens in Stadskanaal. Hier reden 107 begrafenisauto’s in mee”.
Rob heeft voor deze Cadillac gekozen om de exclusiviteit. “Ja, niet iedereen wil zo`n auto of rijdt in zo’n auto, hè… en ik vind `t jammer als dergelijke auto’s verloren zouden gaan”.
Rob heeft al redelijk wat opknapwerk aan zijn Cadillac gedaan maar dat is allemaal onderhuids of aan het interieur. Aan de buitenzijde van de auto is nog weinig te zien van restauratie maar ook daar gaat op termijn verandering in komen. Als eerste wil Rob het lederen dak van de Cadillac onder handen gaan nemen. Na deze speciale behandeling zou bij zijn volgende bezoek aan de SPN het dak er weer netjes uit moeten zien. Ook wil Rob het plaatwerk aan gaan pakken. De start is hiervoor al een beetje gemaakt maar dat zal nog wat tijd in beslag gaan nemen.
Rob heeft een opleiding verpleegkunde MBO en HBO achter de rug en zegt dat hij twee linkse technische handen heeft. Maar zoals hij zelf zegt is dat geen probleem. “Ah Rob, dat kun jij makkelijk allemaal zelf heeft iemand eens tegen me gezegd dus …. rustig kijken en nadenken en dan proberen. Verder vooral creatief zijn en doen, doen, doen. Mislukt `t laswerk..? dan eruit slijpen en opnieuw beginnen. In het begin was `t wel wat braadwerk maar nu gaat `t al behoorlijk goed”.
De uitlaat heeft hij zelf gemaakt van een oude verkeerspaal. Ik weet in eerste instantie hier geen voorstelling van te maken en krab mezelf even achter de oren….maar Rob gaat al verder ”Wat knikjes erin gemaakt, hier en daar wat gelast en wat bochtjes gemaakt en nu ligt er onder de volle lengte een verkeerspaal onder”. Tja…zo kan `t dus ook denk ik bij mezelf. Rob heeft de beschikking over een smeerput. Gereedschap wat ontbreekt koopt hij er keer bij keer een beetje bij.

De auto heeft een V8 onder de motorkap in de standaard uitvoering oftewel zo’n 6 liter inhoud. De auto is in 1986 naar Nederland gekomen en heeft tot 2008 officieel dienst gedaan. Daarna heeft de Cadillac met lekke banden buiten gestaan en ging haar toestand snel achteruit.
Een leuke anekdote over deze Cadillac.
Rob heeft een tweetal keer met pech langs de weg gestaan waarvan één keer in Veghel bij een tankstation. ”Iedereen kijkt dan wat er aan de hand is. Toen bij `t tankstation, ik had m`n Cadillac net vol met spullen, heb ik een andere auto gehaald. Een Mercedes ambulance. De Mercedes met z’n kont tegen de kont van de Cadillac aangezet en toen alle spullen, inclusief de kist, overgeladen in de ambulance. Nou… dan krijg je rare blikken en gezichten” verteld Rob met een brede lach op zijn gezicht. En verder….”ja, je krijgt overal ongevraagd voorrang ook al hoeft dat natuurlijk helemaal niet”.

Heb je een leuk idee of een speciale avond? Rob verhuurt zijn Cadillac voor bruiloften en partijen, spookavonden of horrorfeestjes. Kom met een idee en we kijken hoe we `t in kunnen vullen. Rob grapt nog even tussendoor dat klantenbinding toch wel een probleem is als “begrafenisondernemer”.
Tegen de tijd dat de auto weer tiptop in orde is wil Rob er ook weer officiële ritten mee gaan maken dus als zijn plannen uit mogen komen zullen we deze Cadillac nog lang op onze Nederlandse wegen kunnen tegenkomen.

Deze Cadillac is niet de enige auto die Rob in zijn bezit heeft. Zoals we al eerder aangaven heeft Rob ook nog een Mercedes ambulance en een oranje Zastava. Ook heel leuk vindt hij zijn appelgroene Lambretta de Luxe.
Terwijl Anne en ik dit leuke interviewtje hebben mogen maken met Rob, (we hebben best wat gelachen om en met zijn verhalen en inzichten), is er nog een redelijk aantal Amerikaanse auto’s de parkeerplaats opgereden. De vertrouwde leuke sfeer van een SPN avond is weer voelbaar en hierdoor dus opnieuw weer een feit.
Op `t moment dat we, nog helemaal in de wereld van de begrafenissen, afscheid namen van Rob met een “bedankt en graag tot ziens” ging ik mezelf enkele tellen later afvragen wat ik zojuist eigenlijk had gezegd…..
Tot de volgende meeting !