Corvette Pacecar

26 juli om vijf uur stonden we weer in de startblokken voor de 4e SPN avond van dit jaar. De ”pace” zat er meteen al goed in want om half zes stonden er, ondanks dat het vakantietijd is, al meer dan 20 auto’s op het terrein. Daarom was de komst van Hans Brouwer uit Arnhem in zijn Chevrolet Corvette C3 in een originele en officiële Indy 500 pacecar uitvoering, wel heel toepasselijk.

In 1978 is deze mooie Corvette gebouwd en Hans is nu 3 jaar de trotse eigenaar. De Corvette is in de officiële kleurstelling uitgevoerd zoals je die alleen op een pacecar uitvoering terug kunt vinden. De body is uitgevoerd in zwart / grijs. In het midden is er een rode striping aangebracht. Ook de velgen zijn voorzien van deze rode striping. Het interieur is uitgevoerd in een schitterende mooie bijpassende zilvergrijze teint. Leuk detail: een officiële pacecar heeft altijd op de 8e plaats van het chassisnummer het cijfer 9.

De Corvette is de enige Amerikaan die Hans in zijn bezit heeft. Voor het woon-werk verkeer staat er een Volkswagen Fox tot zijn beschikking. De Chevrolet Corvette is echt en alleen maar bedoeld als hobbyauto. Omdat de Corvette voor een groot deel uit kunststof bestaat is slecht weer niet zo’n probleem maar door de zwarte lak gebruikt Hans hem liever als het droog blijft. Dat scheelt toch wel wat poetswerk.

Hans wilde vanaf zijn 15e al heel graag een Corvette. Hij kan zich nog goed herinneren dat hij destijds een Corvette zag staan in de binnenstad van Arnhem. Hij heeft staan luisteren naar de eigenaar en dacht toen… als ik later groot ben dan komt er ook één. Dat bleef maar sluimeren en knagen. Op latere leeftijd, Hans was intussen groot geworden, wilde hij wat meer gaan doen met zijn leven, wat meer plezier maken en of het zo moest zijn, er kwamen 3 Corvettes op de (en zijn) weg voorbij. Hans dacht… dat wordt ‘m… ik wil een Corvette.
Een klein foutje werd er gemaakt. Er werd eerst met zijn vrienden overlegd. Later op een verjaardag vroegen zijn vrienden of hij de pacecar al had gekocht en dat moest nou net zijn vrouw horen. Zij was daar niet helemaal blij mee maar eenmaal thuis werd er over gesproken en kon er al snel groen licht worden gegeven. En ook zij geniet nu als passagier volop van een ritje met de Corvette.

Hans werd lid van een Corvette club en startte zijn zoektocht. Stad en land werd er afgezocht. Van Den Helder tot Maastricht. Op het moment dat het geen succes meer leek te gaan worden kwam deze Corvette op zijn pad. En nog wel vlak bij huis. Het budget moest wat aangepast worden maar na een inspectie bij een Corvette specialist bleek dat deze auto in een uitzonderlijke conditie verkeerde.

Dit was doorslaggevend Na de goedkeuring van het taxatierapport kon Hans gaan genieten van zijn eerste rit in de Corvette. “Als een koning op de weg… Een machtig gevoel”…. meerdere eigenaren van Amerikaanse auto’s zullen dit herkennen.
Ook het gevoel wat Hans daarna omschrijft herken ik in mezelf : “ik heb er soms geen tijd voor maar al kan ik maar 1 keer in de week even naar de Corvette toe om te kijken”.

Voor de liefhebber wat technische weetjes. De Corvette is voorzien van een V8, 5.7 liter motor met een vermogen van 251 PK. Het gewicht van de rijklare auto is 1720 kg. De Corvette heeft een afmeting van 471 bij 176 cm. Deze Corvette is nog helemaal origineel, zo ook de radio en 8track. De miles-teller geeft een stand aan van 23000 echte miles.

1978 was een jubileumjaar voor de Corvette. Na 25 jaar werd de Corvette voor het eerst verkozen om als pacecar te fungeren bij de Indy 500 race. Dit optreden heeft ervoor gezorgd dat de Corvette, na vele aanvragen door het enthousiaste publiek, in productie werd genomen. Er zijn 6502 Corvettes geproduceerd. Eén Corvette voor iedere dealer die General Motors in die tijd had. De Corvettes waren al verkocht voordat ze geproduceerd waren. Naar schatting zijn er nog 3000 exemplaren over waarvan er ongeveer 10 in Nederland zijn.
Hans was voor het eerst bij onze SPN meeting en heeft naar zijn zeggen een leuke avond gehad. Voor het publiek was de aanwezigheid van Hans en zijn Corvette een toevoeging en daar mogen wij als SPN trots op zijn.

Als u straks zelf weer op de weg zit….

Rij veilig….en denk aan uw pace.