Ford Fairlane 500

30 april 2016… de eerste SPN meeting van het nieuwe seizoen.  Het weer is goed, misschien iets te koud maar het is droog en dat is een heel belangrijke factor. We starten zogezegd dus met frisse moed met het opbouwen van het parkeerterrein.  Samen met enkele nieuwe teamleden plaatsen we de nieuwe reclameborden van de nieuwe sponsoren ….. en omdat we nu toch met van alles bezig zijn wat nieuw is, sluit de special van vandaag hier prima bij aan.

Onze special van vandaag is een “nieuwe” zeer frisse Ford Fairlane 500 uit 1958. En omdat we vandaag dus met allerlei nieuwe zaken bezig zijn past dit verhaal er mooi bij omdat deze Ford vandaag voor t eerst sinds haar restauratie weer buiten is. Oftewel … we hebben hier een ”nieuwe” klassieker op onze meeting.

Deze Ford Fairlane is uitgevoerd in twee kleuren. Turkish green and creme. Pure nostalgie waarbij je in gedachte haar al in een drive-in bioscoop ziet staan en de serveerster in een kleurrijke petticoat en op rolschaatsen je hamburger en Coca-Cola komt brengen.

De trotse eigenaar, of beter gezegd, de trotse eigenaren van deze Ford zijn Jan en Barbara Gloudemans.   Ik moet er een beetje voorzichtig mee zijn want t staat nu zwart op wit, maar ik kreeg tijdens het gesprekje sterk de indruk dat Barbara nog trotser is dan Jan…. als dat tenminste mogelijk is want allebei zitten ze vol enthousiasme.

Jan vertelt dat hij deze Fairlane, overigens is dit een Special Edition uitvoering, 2 jaar geleden heeft gekocht van een kennis. Deze kennis had op zijn beurt de klassieker in 2006 geïmporteerd maar er vervolgens helaas te weinig aandacht aan geschonken waardoor de Fairlane er een beetje verwaarloosd bij kwam te staan.

Jan en Barbara hebben twee jaar aan de restauratie gewerkt. Meteen zie en proef ik het enthousiasme bij Barbara als zij begint te vertellen hoe ze Jan mee heeft geholpen om deze mooie klassieker in haar volle glorie terug te brengen.

Er wordt me ingefluisterd dat de Ford Fairlane uit hetzelfde jaar komt waarin Barbara het eerste levenslicht zag.  Als ik Barbara naast de Ford zie staan vraag ik me af wie van deze twee dames het meeste straalt….  Ik geef er geen antwoord op…. Ik geniet gewoon even van zulke leuke momentjes….

Tijdens de restauratie is de motor los van het chassis geweest en is ieder boutje en clipje onder handen genomen of indien nodig, vervangen.  Op bovenstaande foto is duidelijk te zien dat de motorkap gerust open mag staan.

Je treft er een puik uitziende 8 cilinder, 352 cubic inches motor aan waarvan Jan trots verteld hoe hij deze motor onderhanden heeft genomen.

Dat Jan niet vreemd is met het restaureren van klassiekers wordt mij langzaam tijdens het interview wel duidelijk.  Een deel van zijn werk bestaat uit het herstellen van autoschade en dat komt natuurlijk heel goed van pas als je een project hebt waar je iets moois van wilt maken.  Aan deze Fairlane hebben meerdere personen gewerkt die het vak wilden leren tijdens hun stageperiode in het bedrijf van Jan en Barbara.

Jan en Barbara hebben al meerdere Amerikaanse klassieke auto’s in hun bezit gehad. Deze Ford Fairlane heeft  echter een speciaal plaatsje gekregen. Dit gaat zelfs zover dat beide er voor kiezen om alleen bij droog weer met deze klassieker te gaan rijden.  Op de vraag of ze te koop is krijg ik een duidelijk antwoord en Ik ben het helemaal eens met hun standpunt …want…

ook mijn dame komt alleen buiten met droog weer en ook zij is niet te koop !