Ford Torino Cobra

Zaterdagmiddag 30 augustus, vanavond alweer de één na laatste meeting van 2014. Maar we hebben er zin in, zekers te weten. Om half vier in de auto onderweg naar Den Bosch…
Donkere wolken…en dan…op de snelweg…. bakken water….zoveel… volgens mij werden ook meteen de bakken mee naar beneden gegooid.
Wat een kl….weer! Dat voorspelde niet zo heel veel goeds.
Maar goed, eenmaal bij Treurenburg aangekomen waren er nog maar een paar spetters over en de weer – on – line appjes leken gelijk te gaan krijgen.
Na half vijf klaarde het op en werd het een prima avond voor alweer een mooie en gezellige meeting.
Rond 7 uur stond het terrein al aardig vol dus gingen we op zoek naar een bijzondere of opvallende “Amerikaan”.
En als een donderslag bij heldere hemel, want ondertussen scheen zelfs even de zon, verscheen “Dennis” Dankers met zijn Ford Torino Cobra bij de ingang van de parkeerplaats.

Bij het horen van het merk Ford zul je als eerste denken aan een auto van Duitse makelij maar deze Ford Torino Cobra is geheel origineel van Amerikaanse bodem. Dennis heeft de auto zeer recentelijk gekocht, nog maar enkele weken geleden, maar is er helemaal mee in zijn nopjes.
En dat mag je ook best wel zijn want we hebben het hier toch wel over een speciale uitvoering.
De meeste Torino’s zijn conventionele auto’s maar Ford produceerde ook krachtige versies waarin “Cobra-Jet” motoren werden geplaatst met een inhoud van 428 cu of 429 cu oftewel een 7.0 liter motor die het asfalt een slordige 410 pk laat voelen.

En laat Dennis nu even net zo’n originele Torino Cobra 428 de parkeerplaats op hebben gestuurd.

Waarom Dennis deze auto heeft gekocht? Ooh… da’s eigenlijk heel simpel lacht Dennis. ” dragracing is een hobby van mij. Ik zag eens een filmpje waarin een Oldsmobile 442 naast een Torino Cobra stond. Tja….en nu is het leuk als ik m’n garagedeur open maak en ze dan zo naast elkaar zie staan”.

Deze Ford Torino Cobra 428 is van 1969, dus enkele jaartjes ouder dan Dennis zelf. De Ford Torino is in 2009 geheel volgens de originele uitvoering gerestaureerd. Leuk detail is bijvoorbeeld dat de originele fabrieksnummers van motor, versnellingsbak en carrosserie aanwezig zijn zoals de auto in 1969 uit de fabriek rolde.

Deze niet ”Gé eMmer” is, zoals hij zelf zegt , de eerste maar ook de enige Ford die hij vond passen in zijn GM collectie. (en die dus naast zijn Oldsmobile 442 mag staan)
Er zijn van dit model in totaal 3717 auto’s geproduceerd waarvan 47 stuks in het type Cobra met deze kleuren en met dit interieur. Dat is dus wel uniek mag je zeggen en voor zover bekend, is deze Ford Torino Cobra de enige originele complete Ford Torino Cobra in Nederland.
Al met al een auto die gerust gezien en bekeken mag worden.
Dennis heeft een passie voor Amerikaanse auto’s. Zijn collectie bestaat o.a. uit een Oldsmobile Cutlass uit 1979 als lowrider, een Chevrolet C-10 Stepsite Custom Pick-up uit 1975 en voor zijn dagelijks vervoer heeft Dennis een Van tot zijn beschikking.

Mocht je helemaal geflipt raken van deze Torino Cobra neem dan gerust eens contact op met Dennis. Waarschijnlijk kom je niet zover dat je deze Torino Cobra kunt kopen maar mogelijk heeft Dennis wel een hele mooie andere optie. Dennis koopt namelijk flipperkasten in, restaureert ze naar nieuw en bied ze weer aan voor de verkoop. Nieuwsgierig geworden ?
Ga eens een kijkje nemen in Boxtel en laat je verrassen. En of het dan toch de Torino Cobra wordt….? Ik weet het niet maar wie de bal kaatst….