Studebaker 1964

Studebaker Daytona Convertible uit 1964.

Weer (alweer) een superavond vol mooie Amerikanen op het parkeerterrein van Café Treurenburg. Het weer was goed en de opkomst . . . . 100 puntjes.
Dit maakte de keuze voor een interviewtje niet makkelijker. Maar na wat overleg met onszelf waren we t er eigenlijk toch wel over eens… t wordt die mooie zwarte Studebaker. Rien kende de eigenaar en na een tip van hem konden we kort daarna de handen schudden.
Een Studebaker Daytona Convertible in een Pacecar uitvoering uit het jaar 1964 met 73000 miles op de teller zo vertelde de trotse eigenaar Willem. Willem en zijn vrouw Jody, zij is misschien nog wel fanatieker dan Willem, komen helemaal vanuit Apeldoorn een bezoekje brengen aan onze meeting van vandaag. We begonnen een beetje te babbelen en even later kreeg ik een vloedgolf aan verhalen over de Studebaker over me heen. Schitterend om te horen hoe Willem en Jody zo kunnen genieten van hun hobby en wel speciaal van deze auto.

Dat deze auto een exclusieve auto is, dat mag duidelijk zijn. Het merk Studebaker bestaat immers sinds 1966 niet meer en de uitvoering zoals we die op de foto’s kunnen zien is helemaal uniek. In die jaren moesten er van een bepaald type auto een minimaal aantal verkocht zijn om een pacecar te mogen worden. Van deze uitvoering zouden er 703 in Canada zijn gemaakt. Zeer waarschijnlijk is deze Studebaker Daytona het nog enige rijdende exemplaar in Europa. Met recht mag je dus trots zijn als je met deze auto rond mag toeren.

Jody en Willem hebben de auto sinds 2002 in hun bezit. Voordien was hun ideaal om een bootje te hebben maar persoonlijke omstandigheden en levenservaring vertelde hun dat dit niet de juiste keuze meer was. Daarom werd er uitgekeken naar een andere hobby en bleek voor beide dat een oldtimer een goed alternatief zou zijn. Het werd een Studebaker omdat deze auto exclusiviteit uitstraalt en een apart mooi model heeft.

De Studebaker Daytona is voorheen in het bezit geweest van een Engelse ingenieur. Deze heer nam zijn auto destijds letterlijk overal en wereldwijd met zich mee. Uiteindelijk is de auto in een goede gerestaureerde staat bij Jody en Willem terecht gekomen. Willem vertelde nog een paar leuke wetenswaardigheden over het merk Studebaker:
3 broers zijn verantwoordelijk voor het oprichten van het merk Studebaker.
De eerste broer verzorgde de carrosserie, de tweede broer zorgde voor de productie van de motoren de derde broer zorgde voor de verkoop van de auto’s.
Studebaker is ook het automerk dat als eerste de 200 miles grens haalde en de allereerste auto van glasfiber werd door Studebaker geproduceerd. Mocht je interesse krijgen in dit automerk dan is er op Google nog leuke informatie te vinden.

Dat Jody en Willem een passie hebben voor techniek en auto’s mag blijken uit het feit dat de Studebaker Daytona niet hun enige oldtimer is. Ze genieten ook van Ford LTD 2 uit 1977, een Chevrolet Blazer uit 1982 en een DAF YA66. En… niet te vergeten…. ze hebben ook nog twee Solexjes staan. Over de DAF kan Willem ook nog wel wat vertellen maar dat hebben we toch maar even op een zijspoor gezet.

Al met al zal ik uiteindelijk niet iedere uitgesproken letter op papier hebben gezet. Dat lukt me gewoon niet maar t publiek en de organisatie hebben vanavond kunnen genieten van een mooie en bijzondere Studebaker Daytona. En zien zegt soms meer dan 1000 woorden . . . . .